Data-entry bij Stichting Omroep Muziek en presentatie website Muziekschatten

In aanwezigheid van de wethouder van Hilversum, de directeur van Stichting Omroep Muziek (SOM) en  diverse belangstellenden werd op 1 maart de website Muziekschatten gelanceerd.  

Opening muziekschatten
 Foto: Ger de Bruyn

 

De wethouder beschreef de historie van de collectie, de sluiting van de muziekbibliotheek en de snelle ontwikkelingen die het project heeft gerealiseerd.

Projectleider Marjon van Schendel demonstreerde de werking van de website. Het is een openbare site waarin gezocht kan worden naar bladmuziek van klassieke muziek, populaire muziek en salonmuziek. Ook omvat de site de collectie omroepmuziek: een kleurrijke verzameling bladmuziek geschreven voor radio en televisie vanaf de jaren 20. Denk hierbij aan de tune van ‘Stuif es in’ of ‘Studio Sport’. Om de scan van de bladmuziek te kunnen inzien en downloaden moet men lid worden voor een bedrag van 20 euro per jaar.

Het scanwerk van de bladmuziek wordt uitgevoerd door Picturae. De data-entry van de metadata wordt door Ingressus uitgevoerd en is inmiddels afgerond. Vanaf de zomer 2017 tot april 2018 zijn ruim 176.000 cataloguskaarten door typisten verwerkt en in een gestructureerd formaat aan SOM uitgeleverd.  In 2017 startte het project ‘Digitaliseren bladmuziekcollectie‘ van de Stichting Omroep Muziek dat tot doel heeft het catalogiseren, digitaliseren en online beschikbaar stellen van een belangrijk deel van de collectie van de voormalige muziekbibliotheek van de omroep.

De website wordt de komende jaren nog volop uitgebouwd waarna naar verwachting in 2020 het grootste deel van de omroepcollectie online doorzoekbaar zal zijn, waarbij ook het aantal als bladmuziek te downloaden werken enorm is toegenomen. Daarnaast wil men de data als open data aanbieden en wordt gezocht naar samenwerking met andere bronnen zoals de Nationale Bibliotheek Catalogus en natuurlijk ook met Instituut Beeld en Geluid om bijbehorend beeld- of geluidsmateriaal te kunnen koppelen.

 
De wethouder liet weten erg blij te zijn met de ontwikkelingen bij SOM die passen in de strategie die Hilversum als mediastad heeft. De collectie wordt als een van de grootste in Europa genoemd.