ALGEMENE VOORWAARDEN INGRESSUS B.V.
Artikel 1: Definities Artikel 6: Aan- en afleveringen
In het hiernavolgende wordt verstaan onder:
- Ingressus: Ingressus B.V., statutair gevestigd en kantoorhou- dende te Rotterdam.
- Opdrachtgever: elke organisatie of persoon die met Ingressus onderhandelt over het verstrekken van een opdracht dan wel aan Ingressus een opdracht heeft gegeven.
Artikel 2: Toepasselijkheid
- Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, of- fertes, opdrachten en overeenkomsten in de ruimste zin des woords, welke worden aangegaan door Ingressus en voor zover daarvan niet bij schriftelijke overeenkomst wordt afgeweken. Op eventuele door Ingressus gefiatteerde afwijkingen van deze voorwaarden kan door de opdrachtgever uitsluitend beroep wor- den gedaan voor de opdracht waarop de afwijking of aanvulling betrekking heeft.
- Door het verstrekken van een opdracht aanvaardt de opdrachtge- ver de toepasselijkheid van deze voorwaarden. De toepasselijk- heid van de algemene voorwaarden van opdrachtgever, hoe dan ook genaamd, wordt hierbij uitdrukkelijk van de hand gewezen.
Artikel 3: Aanbiedingen
- Aanbiedingen zijn steeds geheel vrijblijvend, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld.
- Aanbiedingen gedaan door vertegenwoordigers en/of andere per- sonen in dienst van Ingressus binden Ingressus nadat de directie deze aanbiedingen schriftelijk heeft bevestigd.
- Voor zover de aanbieding door Ingressus afhankelijk is van be- paalde van de opdrachtgever afkomstige gegevens, zoals model- len, tekeningen, berekeningen en omschrijvingen, wordt de over- eenkomst gesloten onder voorbehoud van de juistheid en volle- digheid van die gegevens.
Artikel 4: Overeenkomsten
- Een overeenkomst komt eerst tot stand nadat Ingressus een op- dracht op inhoudelijke haalbaarheid, levertijd en financiële aspec- ten heeft beoordeeld, en deze vervolgens door haar directie schriftelijk heeft bevestigd.
- Werkzaamheden welke tijdens de uitvoering opkomen dienen door de opdrachtgever schriftelijk aan Ingressus te worden opge- dragen en door Ingressus te worden bevestigd.
Artikel 5: Prijzen
- De prijzen van Ingressus zijn exclusief B.T.W. Ingressus is ge- rechtigd elke wijziging van het B.T.W.-tarief aan opdrachtgever door te berekenen.
- Ingressus is gerechtigd afhankelijk van de opdracht voorschotten in rekening te brengen.
- Zolang een prijs niet schriftelijk is bevestigd, is deze voor wijziging door Ingressus vatbaar. Bovendien kunnen de ten behoeve van de levering schriftelijk vastgelegde prijzen worden verhoogd in- dien zich na de datum van bevestiging prijsverhogingen voordoen als gevolg van verhoging van kosten en/of andere arbeidsvoor- waarden, van verzekeringspremies, van valuta en/of wisselkoer- sen, vrachttarieven dan wel in geval van verhoging van bestaan- de of invoering van nieuwe belastingen, tarieven, heffingen of rechten, alsmede in al die gevallen, waarin externe omstandighe- den prijsverhoging veroorzaken, tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders wordt overeengekomen. Indien de oorspronkelijke prijs in- gevolge hetgeen hiervoor is vermeld wordt verhoogd met meer dan 10% van de oorspronkelijke koopprijs, heeft de opdrachtge- ver het recht de overeenkomst te ontbinden. De ontbinding dient alsdan schriftelijk te geschieden binnen vijf dagen nadat Ingres- sus de opdrachtgever van de prijsverhoging in kennis heeft ge- steld.
- Wijzigingen in of van een opdracht kunnen een aanpassing in de overeengekomen prijs en/of de oorspronkelijke planning en lever- tijd tot gevolg hebben. Deze wijzigingen geven geen grond voor ontbinding.
- De wijze van vervoer van aan- en afleveringen worden door par- tijen in overleg bepaald.
- De opdrachtgever draagt het risico van het vervoer van de zaken, welke door de opdrachtgever of Ingressus worden aan- of afgele- verd, ook indien franco levering is overeengekomen.
Artikel 7: Leveringstermijnen
- De leveringstermijn gaat in, wanneer over alle inhoudelijke details overeenstemming is verkregen en nadat alle voor de uitvoering noodzakelijke gegevens en materialen in bezit zijn van Ingressus. Leveringstermijnen zullen zoveel mogelijk in acht worden geno- men doch zijn nimmer te beschouwen als een fatale termijn, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen.
- Ingressus is niet gebonden aan leveringstermijnen die niet meer verwezenlijkt kunnen worden vanwege onvoorziene omstandig- heden die zich na het aangaan van de overeenkomst hebben voorgedaan. Indien overschrijding van enige termijn dreigt, zullen Ingressus en opdrachtgever zo spoedig mogelijk in overleg tre- den.
- Indien door de opdrachtgever of door een door de opdrachtgever ingeschakelde derde vertragingen ontstaan in de aanlevering van voor verwerking benodigde gegevens en\of materialen is Ingres- sus gerechtigd de overeengekomen leveringstermijn te ver- schuiven. Ingressus verplicht zich direct na het constateren van de vertraging de opdrachtgever hiervan in kennis te stellen.
Artikel 8: Betaling
- Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, is de opdrachtgever gehouden de facturen binnen 30 dagen na factuurdatum te vol- doen. Ingressus behoudt zich het recht voor deelopdrachten of deelleveringen afzonderlijk te factureren, dan wel in termijnen te factureren, ook wanneer dit niet in de overeenkomst is vermeld.
- Indien de opdrachtgever de factuur niet op de vervaldag heeft voldaan, is hij zonder voorafgaande ingebrekestelling vertragings- rente aan Ingressus verschuldigd naar een jaarlijks percentage dat 3% boven de wettelijke rente ligt.
- Door de opdrachtgever gedane betalingen strekken eerst ter vol- doening van verschuldigde rente en kosten en vervolgens van opeisbare facturen die het langst openstaan, zelfs al vermeldt op- drachtgever dat de voldoening betrekking heeft op een latere fac- tuur.
- Niet tijdige betaling geeft Ingressus het recht harerzijds haar pres- taties ingevolge de onderhavige en/of andere overeenkomsten met de opdrachtgever op te schorten dan wel te ontbinden, terwijl bij verdere opdrachten of leveringen contante betaling vooraf kan worden geëist.
- Indien de opdrachtgever het door hem verschuldigde bedrag niet binnen de gestelde termijn heeft betaald en Ingressus tot incasso van de vordering langs gerechtelijke of andere weg is overge- gaan, is de opdrachtgever gehouden aan Ingressus te betalen een vergoeding wegens de daaraan verbonden kosten overeen- komstig het incassotarief van de Nederlandse Orde van Advoca- ten, doch met een minimum van € 150,- per factuur.
- Mocht Ingressus vóór of tijdens het uitvoeren van een overeen- komst duidelijke aanwijzingen ontvangen omtrent onvoldoende of verminderde kredietwaardigheid van de opdrachtgever, dan heeft Ingressus het recht niet te presteren of niet verder te presteren, tenzij op haar verlangen en tot haar genoegen door de opdracht- gever zekerheid is gesteld voor de betaling van de prijs. Indien opdrachtgever hieraan geen medewerking verleent, is Ingressus bevoegd (verdere) uitvoering van de overeenkomst op te schorten en betaling te vorderen voor reeds verrichte werkzaamheden of leveringen.
- De opdrachtgever is jegens Ingressus gehouden tot de in het vo- rige lid bedoelde zekerheidstelling, ook indien Ingressus niet is overgegaan tot opschorting of stopzetting van haar prestaties. De in verband hiermee gemaakte kosten van deskundigenadvies, deurwaarderskosten en dergelijke aan de zijde van Ingressus, komen voor rekening van de opdrachtgever.
- De opdrachtgever is niet gerechtigd verrekening (schuldvergelij- king) toe te passen tegenover Ingressus of diens rechtsopvolgers
t.a.v. vorderingen uit hoofde van levering volgens de Algemene voorwaarden.
- In behandeling genomen reclames en/of garantieaanspraken ge- ven geen recht op betalingsuitstel of gedeeltelijke betaling.
Artikel 9: Intellectueel eigendomsrecht
- Het auteursrecht en/of elk ander intellectueel eigendomsrecht op de door Ingressus vervaardigde onderzoeksrapporten, voorstellen en/of offertes of enig ander werk voortvloeiende of verbandhou- dend met een opdracht, berust bij Ingressus tenzij partijen uit- drukkelijk schriftelijk anders zijn overeengekomen. Deze gege- vens blijven eigendom van Ingressus en mogen niet worden ge- kopieerd of aan derden worden verstrekt. Opdrachtgever is ge- houden deze gegevens op eerste verzoek aan Ingressus te re- tourneren op straffe van een boete van € 500,- per dag.
- Opdrachtgever mag al het door Ingressus vervaardigde en/of ter beschikking gestelde materiaal of enig ander werk enkel ten eigen behoeve gebruiken. Het geheel of gedeeltelijk verveelvoudigen en/of openbaar maken door middel van druk, fotokopie, microfilm, beeldplaat, magnetische schijf of band, opslag voor derden toe- gankelijk raadpleegsysteem, of op andere wijze dan ook elektro- nisch, mechanisch of anderszins, alsmede het aan derden af- staan, verkopen of op enige andere wijze geheel of gedeeltelijk ter beschikkingstellen van enig materiaal of werk, is zonder voor- afgaande uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Ingressus niet toegestaan.
- Aan Ingressus ter beschikking gestelde gegevens ten behoeve van verdere bewerking en/of verrijking zijn eigendom van de op- drachtgever. Ook nadat genoemde bewerking en/of verrijking heeft plaatsgevonden blijven de gegevens eigendom van de op- drachtgever en mogen niet worden gekopieerd of aan derden worden verstrekt, tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders over- eengekomen. Ingressus is gehouden deze gegevens één jaar na levering te vernietigen.
Artikel 10: Geheimhouding
- Ingressus zal maatregelen nemen om de geheimhouding te ver- zekeren van de ter beschikking gestelde gegevens. Ingressus zal zodanige gegevens niet zonder uitdrukkelijke en schriftelijke toe- stemming van de opdrachtgever aan derden bekend maken tenzij hiertoe een wettelijke verplichting bestaat.
- Ingressus zal redelijke aanwijzingen van de opdrachtgever om- trent het waarborgen van de geheimhouding in acht nemen.
Artikel 11: Overmacht
- Ingressus aanvaardt geen aansprakelijkheid, indien zij door een niet-toerekenbare tekortkoming niet in staat is haar verplichtingen na te komen. Onder niet-toerekenbare tekortkoming wordt in deze voorwaarden verstaan elke omstandigheid waardoor nakoming van de overeenkomst door Ingressus redelijkerwijs door op- drachtgever niet meer kan worden verlangd, daaronder in ieder geval begrepen atoomkernreacties, gewapend conflict, oorlog, oorlogsgevaar, burgeroorlog, oproer, opstand, binnenlandse on- lusten, muiterij, watersnood, werkstaking, werkliedenuitsluiting, personeelsgebrek, transportmoeilijkheden, wanprestatie leveran- ciers, brand, ontploffing, overheidsmaatregelen, import- en ex- portverboden en bedrijfsstoringen.
- Ingressus is in geval van overmacht gerechtigd de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden, dan wel te vorderen dat de in- houd van de overeenkomst zodanig wordt gewijzigd dat uitvoering mogelijk blijft. In geen geval is Ingressus gehouden enige boete of schadevergoeding te betalen. Ingressus behoudt het recht op be- taling van het reeds verrichte werk en de gemaakte kosten.
- In geval van tijdelijke overmacht is Ingressus bevoegd zijn ver- plichtingen op te schorten. Ingressus heeft geen bevoegdheid tot opschorten indien de overmacht langer dan zes maanden voort- duurt. In dit geval kan de overeenkomst door de meest gerede partij worden ontbonden, zonder dat opdrachtgever echter recht heeft op vergoeding van de ten gevolge van de ontbinding gele- den of te lijden schade.
Artikel 12: Reclames
- Reclames en klachten over facturen en opdrachten dienen binnen 30 dagen na ontvangst van zaken c.q. facturen schriftelijk en met behoorlijke omschrijving van de klacht aan Ingressus kenbaar gemaakt te worden. Na het verstrijken van deze termijn wordt In- gressus geacht haar verplichtingen correct te zijn nagekomen en wordt aangenomen dat opdrachtgever de zaken c.q. facturen als juist erkent.
- De opdrachtgever dient in een voorkomend geval Ingressus on- verwijld gelegenheid te bieden eventuele gebreken te onderzoe- ken.
- Indien de reclame gegrond is, zal Ingressus naar eigen keuze, hetzij een billijke schadevergoeding betalen van ten hoogste de factuurwaarde van het gereclameerde deel van de geleverde za- ken, hetzij de geconstateerde gebreken herstellen, hetzij de za- ken vervangen na terugzending van de oorspronkelijk geleverde zaken.
Artikel 13: Aansprakelijkheid
- Ingressus aanvaardt wettelijke verplichtingen tot schadevergoe- ding voor zover dat uit de leden b en c van dit artikel blijkt. Daar- buiten rust op Ingressus geen enkele aansprakelijkheid voor schadevergoeding, ongeacht de grond waarop een actie tot schadevergoeding zou worden gebaseerd.
- De totale aansprakelijkheid van Ingressus voor schade wegens toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst is beperkt tot vergoeding van de directe schade, bestaande uit door opdrachtgever geleden schade in het vermogen. De hoogte van de aansprakelijkheid is beperkt tot maximaal de factuurwaar- de van het gedeelte van de overeenkomst waaruit de aansprake- lijkheid voortvloeit.
- De totale aansprakelijkheid van Ingressus veroorzaakt door (au- tomatiserings)werkzaamheden die door Ingressus, haar werkne- mers of door haar ingeschakelde derden zijn uitgevoerd, is be- perkt tot vergoeding van personen- en/of zaakschade van op- drachtgever. De hoogte van de aansprakelijkheid is beperkt tot maximaal € 1.350.000,- per gebeurtenis, waarbij een reeks van samenhangende gebeurtenissen geldt als één gebeurtenis.
- De duur van de aansprakelijkheid is beperkt tot maximaal 3 maanden na de voltooiing van de werkzaamheden. De schade dient voorts op straffe van verval van aansprakelijkheid van In- gressus binnen zeven dagen na het ontstaan te worden gemeld bij Ingressus.
- Door Ingressus wordt aansprakelijkheid voor indirecte schade, waaronder begrepen doch niet beperkt tot gevolgschade, gederf- de winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie, uitgesloten. Voorts wordt door Ingressus aansprakelijkheid voor schade als gevolg van onjuiste of onvolledige gegevens in fol- ders, reclamemateriaal en dergelijke, alsmede voor schade aan eigendommen van opdrachtgever die zich onder Ingressus bevin- den ter uitvoering van de overeenkomst, uitgesloten.
- Enige aansprakelijkheid van Ingressus vervalt indien die het be- oogde of zekere gevolg is van een handelen of nalaten van op- drachtgever.
Artikel 14: Ontbinding
- Ingressus kan zonder uit hoofde daarvan tot enige schadever- goeding gehouden te zijn, bij aangetekend schrijven met onmid- dellijke ingang en zonder gerechtelijke tussenkomst de overeen- komst met de opdrachtgever ontbinden, indien: Opdrachtgever surséance van betaling of zijn faillissement aanvraagt of in staat van faillissement wordt verklaard dan wel een akkoord buiten faillissement aanbiedt, of op enig on- derdeel van zijn vermogen beslag wordt gelegd;
- Opdrachtgever zijn activiteiten staakt, ophoudt zijn statutaire doel na te streven, tot liquidatie besluit, anderszins zijn rechtspersoonlijkheid verliest;
- Opdrachtgever één of meer verplichtingen voortvloeiende uit de overeenkomst niet, niet tijdig of niet behoorlijk nakomt, en hij deze nalatigheid niet binnen 30 dagen na door Ingressus bij aangetekende brief hiertoe gemaand te zijn, heeft opge- heven.
- Het hiervoor bepaalde laat onverlet de overige aan Ingressus rechtens toekomende bevoegdheden, zoals die tot het vorderen van nakoming en/of schadevergoeding.
Artikel 15: Toepasselijk recht en bevoegde rechter
- Op alle met Ingressus gesloten overeenkomsten is Nederlands recht van toepassing. Alle geschillen worden gebracht voor de bevoegde rechter te Rotterdam.
- Bovenstaande Algemene voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Rotterdam.