Cursus verantwoording

Ingressus werkt al meer dan 20 jaar intensief samen met bibliotheken. Daarbij zien we dat het voor veel bibliotheken moeilijk is hun waarde voor hun organisatie aan te tonen. Hoe laat je het management en andere stakeholders zien wat je doet en hoe medewerkers profiteren van jouw dienstverlening? Hoe kunnen de gebruikers hun waardering voor de dienstverlening kwijt en hoe organiseer je nuttige feedback vanuit diezelfde gebruikers?

Dat deze verantwoording nuttig en ook noodzakelijk is blijkt vaak als er nieuw management aantreedt of er binnen de organisatie bezuinigingen worden aangekondigd. Juist dan wil je als professionele informatiespecialist je onderbouwing beschikbaar hebben. Maar ook zonder deze externe ontwikkelingen getuigt het van kracht en professionalisme als een bibliotheek haar eigen verantwoording vorm en inhoud geeft. We hebben in onze jarenlange praktijk de nodige voorbeelden gezien waarin bibliotheken dit op een goede manier vormgegeven hebben. Deze kennis wil Ingressus gaan delen.

In het najaar van 2022 zal Ingressus op dit gebied een digitale cursus geven. In drie online sessies van 2 uur worden de uitgangspunten, voorbeelden en technieken van deze verantwoording doorgenomen. In de eerste twee cursusdelen worden praktische handvatten gegeven over de aanpak, het gebruik van indicatoren en het betrekken van gebruikers in dit proces. Er worden voorbeelden uit binnen- en buitenland getoond ter inspiratie. In de derde cursusdag presenteren we een simpel model van verantwoording dat voor iedere bibliotheek snel op te pakken en uit te bouwen is.

De cursus zal gegeven worden door Ger de Bruyn, directeur van Ingressus en al jarenlang bijzonder geïnteresseerd in dit onderwerp. Enkele jaren geleden heeft hij tijdens de Amerikaanse congres Computers in Libraries een lezing gegeven over een “Library Scorecard”, een model dat was gebaseerd op de Balanced Scorecard methode voor managers. Voor meer informatie over deze cursus kun je Ger (gdebruyn@ingressus.nl) een mail met je vraag sturen.

De cursus wordt dit najaar twee keer georganiseerd. Een keer in september (15,22,29) en een keer in oktober (13,20,27). Bij elke cursus hoort een persoonlijke intake vooraf en een individueel eindgesprek over toepassing van de mogelijkheden voor de eigen organisatie. De kosten bedragen € 675 per deelnemer.

Na aanmelding ontvang je de Microsoft Teams uitnodiging voor de cursus. Je kunt je aanmelden via het inschrijfformulier hieronder.


    The event is finished.