Trainingen WMS

Sinds 2015 maken wetenschappelijke en speciale bibliotheken de overstap naar het WorldShare-platform van OCLC. Onderdeel van een implementatie is een reeks cursussen van OCLC over het gebruik van de functionaliteiten van het platform. Daarnaast hebben deelnemers vaak behoefte aan meer informatie over het formaat MARC21 dat gebruikt wordt of praktische training in het catalogiseren in Record Manager (WMS Metadata).

Om hieraan tegemoet te komen hebben we op basis van de vragen van deelnemers een reeks trainingen ontwikkeld waarbij aan de hand van onbeschreven bezit het catalogiseren wordt geoefend. Bij voorkeur is dit materiaal dat nog niet aanwezig is in WorldCat in de gewenste taal van catalogisering. Elke training heeft de vorm van een presentatie van de belangrijkste MARC-velden en kenmerken van het te beschrijven materiaal, dat onmiddellijk in de praktijk gebracht kan worden.

Doelgroep

Catalogiseerders en geïnteresseerden die nieuw zijn in het catalogiseren binnen MARC21 of Resource Description and Access of die hun kennis willen ophalen.

De trainingen worden ontwikkeld naar gelang er vraag is. Tot nu toe hebben we beschikbaar:

  • MARC21 voor beginners: Introductie van de standaard (MARC21)
  • MARC21 voor beginners: Beschrijven volgens RDA met WMS (RDA/PCC)
  • MARC21 voor gevorderden: Seriële en meerdelige werken (RDA)
  • MARC21 voor gevorderden: Oude en kostbare werken (RDA/DCRMB)
  • MARC21 voor gevorderden: Beschrijven van muzieknotatie (RDA/LRM)