Bezoek online beurs

Ook dit jaar bezocht Boekhandel Ingressus weer de Frankfurter Buchmesse, op zoek naar ontwikkelingen in het boekenvak. Buchmesse 2020 vond geheel digitaal plaats. In dit overzicht enkele trends die het vermelden waard zijn:

Logo Frankfurter Buchmesse 2020
  • Zo veel van het leven bevindt zich nu online dat de wereld volgens sommigen aan het veranderen is in een omgeving waarin iedereen constant aan het leren is. Hoewel de mogelijkheden eindeloos zijn en het een goede vervanger is waar fysieke aanwezigheid niet kan, wordt opgemerkt dat er over het algemeen wel meer actieve aandacht nodig is om hetzelfde resultaat te behalen, met name in de verkoop. Het grootste probleem: het feit dat door de grote hoeveelheid gratis toegankelijke webinars mensen aanleren dat het normaal is om gratis toegang tot hoogwaardige content te krijgen. Hierdoor wordt het moeilijker om professionals fatsoenlijk te betalen voor hun werk, wat de norm zou moeten zijn.
  • Tijdens de lockdown heeft de Duitse boekenmarkt het beter gedaan dan de Nederlandse, hoewel iets minder dan het jaar ervoor. Dit komt vooral doordat bijna alle fysieke winkels ook reeds een webshop hadden. Duitsland kent een vaste boekenprijs, net als Nederland, en is hier trots op. Vooral het ontbreken van een prijzenoorlog op populaire titels wordt geroemd: dit zorgt ervoor dat uitgevers de omzet van deze boeken kunnen investeren in niche titels en nieuwe auteurs. Thema is een alom erkende methode om lezers te helpen (nieuwe) boeken te vinden. Ook Ingressus gebruikt Thema voor onderwerpsontsluiting en het aanmaken van interesseprofielen in de webshop.

Groene initiatieven

Verschillende van onze leveranciers en partners presenteerden hun initiatieven op het gebied van duurzaamheid en milieu.

  • Er is met name veel inzet op het terugbrengen van de CO2-uitstoot, onder andere door het compenseren van de bezorging van online orders en het gebruik van milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal, maar ook door aandacht te vragen voor de materialen waarvan de boeken zelf zijn gemaakt
  • Penguin Random House is wereldwijd één van de grootste uitgevers. Men bericht een reductie van 47% van het gebruik van plastic palletverpakkingen in 1 jaar tijd, waarbij gestreefd wordt naar 60% volgend jaar. Dit wordt gerealiseerd door het gebruik van speciale pallet-deksels met RFID-labels, met daarop o.a. verwerkings-/ordergegevens. Het zijn grote vierkante deksels die met spanbanden over een pallet worden gebonden, in plaats van het hele pallet in te pakken.
  • CB in Culemborg is het centrale opslag- en distributiecentrum voor uitgevers uit heel Nederland. Een gecentraliseerd magazijn is in de basis al milieubewuster dan wanneer alle uitgevers zelf voorraad moeten houden en uitleveren aan individuele boekhandels. Verregaand gebruik van printing-on-demand zorgt daarnaast voor verlaging van opslagruimte, alsmede voor minder financieel risico en afval. Daarnaast heeft CB het in aanbouw zijnde magazijn uitgerust met een zonnecel-muur die vrijwel de gehele energievoorziening van CB moet gaan afdekken. Het gebouw wordt ook CO2-neutraal gebouwd. In de steden rijdt CB al met elektrische vrachtwagentjes en voor langere afstanden met een milieuvriendelijke diesel. Daarnaast wordt i.s.m. een vervoerspartner geïnvesteerd in de ontwikkeling van elektrische vrachtwagens voor langere afstanden.