Congressen bijgewoond

Medewerkers van Ingressus hebben afgelopen periode verschillende congressen en bijeenkomsten bezocht:

  • IFLA World Congress 21-25 augustus
  • Jubileumcongres Nederlandse Boekhistorische Vereniging 23 september
  • Cybercongres 28 september
  • OCLC contactdag 3 oktober
  • Techorama NL 10 en 11 oktober

Lees hieronder een korte impressie van het Ifla World Congress en de OCLC contactdag

IFLA World Congress in Rotterdam (bijgewoond door Annuska Graver)
Eindelijk was het dan zover: het internationale congres voor bibliotheken streek neer in Rotterdam. Veel Nederlandse bibliotheken hadden een vrijwilliger afgevaardigd om hand-en-spandiensten te verlenen, zo ook Ger de Bruijn van Ingressus.

Het programma was overvol wat hier en daar leidt tot keuzestress. Maar dit congres is dan ook voor elke bibliothecaris bedoeld, werkzaam in alle sectoren binnen de bibliotheekwereld. Daarnaast was er een groot aantal leveranciers op de beursvloer te vinden, inclusief vele productpresentaties. Grotere thema’s zoals AI, inclusie, diversiteit en dekolonisering van collecties kwamen volop aan bod. De nieuwste ontwikkelingen in digitale dienstverlening werden door leveranciers uitgebreid gepresenteerd.

De uitdaging van de hedendaagse bibliotheek is om de connectie te maken tussen andersoortige bronnen en de bibliotheekcatalogus. Je moet je content daar neerzetten of presenteren waar je publiek zich bevindt en als het kan ook verrijken met persoonlijke informatie. Linked data was dan ook een geliefd onderwerp op dit congres. Het belang van goede metadata werd onderstreept in meerdere lezingen, waaronder die over Open Educational Resources (OER). Dit type content wordt nog niet overal door bibliotheken omarmt als onderdeel van de collectie, terwijl het juist van belang is om hiervoor een goed en integraal collectiebeleid voor te ontwikkelen. Zie voor meer informatie: IFLA WLIC 2023

Gedurende het congres was er forse kritiek vanuit de internationale bibliotheekwereld op het (inmiddels ingetrokken) besluit om dit congres volgend jaar in Dubai te organiseren. Het gevolg is dat er geen congres in 2024 plaats gaat vinden.

OCLC contactdag (bijgewoond door Annuska Graver)
Op 3 oktober vond in Amersfoort de jaarlijkse OCLC contactdag plaats. Naast de gangbare updates over de OCLC systemen WMS en Wise systemen vonden er een aantal inhoudelijk presentaties plaats. De keynote werd gepresenteerd door Margot van Brakel. Zij gaf haar visie op de gevolgen van technologie en AI in ons werk en dagelijks leven, gelardeerd met vele voorbeelden. Wat doen we zelf nog als mens en wat kunnen we met een gerust hart overlaten aan de technologie? Haar boodschap was vooral: zie technologie niet als een nare concurrent van de mens. En blijf vooral doen waar we als mens goed in zijn: verbinding zoeken en maken. Een inspirerend verhaal.

Een mooi verhaal werd ook door Jos Damen van het Afrika Studiecentrum verteld over het collectiebeleid: welke bibliotheek kan nu zeggen dat ze boekenaanschafreizen op hun begroting hebben staan? De presentatie was een mooi voorbeeld van keuzes maken in aanschafbeleid en wijze van collectioneren met oog voor het belang van een unieke collectie. Een verslag van de integratie van tientallen Vlaamse bibliotheken die met Wise zijn gaan werken was zeer uitgebreid waardoor anderen hier de ervaringen goed kunnen gebruiken voor eigen trajecten. Er waren meer interessante lezingen.

Bekijk enkele presentaties hier terug.