Detachering bij de Universitaire Bibliotheken Leiden

Van oktober tot en met december 2016 zijn twee medewerkers van Ingressus gedetacheerd geweest op de afdeling metadata van de Universitaire Bibliotheken Leiden. De hulp was ingeroepen omdat na de overgang naar Alma, achterstand was ontstaan in het catalogiseren van binnengekomen publicaties.

Tijdens een cursusdag georganiseerd door de afdeling  kregen we uitleg over de werking van Alma, het importeren van records uit WorldCat, Marc21 en de administratieve handelingen die moeten worden uitgevoerd. Omdat we vaker voor de Universitaire Bibliotheken Leiden werkzaamheden hebben uitgevoerd, waren met name de administratieve handelingen ons niet onbekend.
Medewerkers van de afdeling zorgen voor het inboeken van de bestelde binnengekomen publicaties in Alma en het bijwerken van de budgetten. Zij zoeken in WorldCat een geschikte titel op en zetten deze klaar voor de catalogiseerders.
De catalogiseerders controleren/bewerken de beschrijvingen en werken daarna de holding en het item bij. Daarna gaan de boeken naar de afdeling die de standplaats genereert en etiketten maakt. Of er wordt een LCC code toegekend voor plaatsing in de leeszaal.

Wij hebben met plezier gewerkt en deze periode als erg leerzaam ondervonden.