Ervaringen Frankfurter Buchmesse 2016

In oktober hebben Peter Schouten en Wendy Boskamp de jaarlijkse Frankfurter Buchmesse bezocht. Dit jaar was Nederland gastland van de Messe waar onder andere ook de eerste resultaten van de KVB Boekwerk Monitor zijn gepresenteerd.

Wendy en Peter bezochten de beurs, voerden gesprekken met leveranciers en namen deel aan de internationale boekverkopersconferentie. Tijdens de gesprekken met leveranciers worden onder andere afspraken gemaakt over het aanleveren van metadata door de uitgever aan de boekhandel van Ingressus. Met deze metadata wordt het titelaanbod in de webshop uitgebreid zodat onze klanten steeds meer zullen vinden en direct kunnen bestellen.

Het Centraal Boekhuis heeft afgelopen jaar 10.000 oudere titels opgeschoond en van uitgebreidere metadata voorzien. Zij concluderen dat deze actie tot meer omzet heeft geleid, wat het belang van goede metadata nog eens benadrukt.
De trends waarover binnen het boekenvak veel is gesproken hebben te maken met het behoud van de fysieke boekhandel. De concurrentie van online boekwinkels die bestelde boeken de volgende dag bij de klant afleveren, wordt door lokale boekhandels opgepakt door op dezelfde dag, na sluitingstijd, bestellingen bij klanten af te leveren.
Een breed aanbod van titels blijkt op de lange termijn meer omzet te genereren dan uitsluitend uit te gaan van toplijsten van verkochte titels.
De belangrijkste conclusie die Peter en Wendy hebben na dit beursbezoek is dat je je als boekhandel moet benadrukken waar je zelf goed of beter in bent dan de concurrent. Dit in plaats van hoe je zelf de beste punten van je concurrent kunt leveren.

Een bibliotheek die bij boekhandel Ingressus bestelt doet dit omdat deze zich daar thuis voelt. Onze diensten zijn herkenbaar en sluiten aan op de eigen praktijk.