Kunstcatalogus Albert Schweitzer ziekenhuis

Ruim een jaar is Rianne van Hof, Medisch informatiespecialist, Bibliotheek Leerhuis Albert Schweitzer ziekenhuis, lid van de Kunstcommissie van het Albert Schweitzer ziekenhuis en naast het organiseren van de tentoonstellingen, hoort daar ook het beheer van de kunstcollectie van het ziekenhuis bij. De kunstcollectie van het ziekenhuis is in de loop der jaren ontstaan uit schenkingen, legaten maar ook aankopen.

Afb. 1: Kunst in het Albert Schweitzer ziekenhuis

In dit artikel beschrijft Rianne hoe zij het beheer van de kunstcatalogus heeft opgezet en waarom dit nu met behulp van X-ref gedaan wordt.

Al jaren maken we, de bibliotheek van het Albert Schweitzer ziekenhuis te Dordrecht, gebruik van Mijn Digitale Bibliotheek van Ingressus. Een overzichtelijke website met de rubrieken Nieuws, Zoeken in de catalogus, de boekencarrousel voor de nieuwe ebooks en wat overzichtspagina’s. Ook al weer enkele jaren hebben we een Onderzoeksdatabank waarin onder andere alle PubMed-publicaties zijn opgenomen en waar we jaarlijks voor het wetenschapsverslag ook uit putten. Deze laatste is gemaakt in samenwerking met Rody en Patrick van Ingressus en voorziet zeker in een behoefte.

Afb. 2: De bibliotheekcatalogus in de nieuwe huisstijl

Ruim een jaar ben ik lid van de Kunstcommissie van ons ziekenhuis en naast het organiseren van de tentoonstellingen, hoort daar ook het beheer van de kunstcollectie van het ziekenhuis bij. De kunstcollectie van het ziekenhuis is in de loop der jaren ontstaan uit schenkingen, legaten maar ook aankopen.
Nadat we een vraag kregen van een familielid van iemand die enkele kunstwerken aan het ziekenhuis had geschonken en die vraag lastig te beantwoorden was, én nadat er in een ander ziekenhuis kunst werd gestolen, werd de vraag naar een beschrijving van de collectie steeds dringender. Ook zal de catalogus in de toekomst gebruikt kunnen worden voor het wisselen van collecties op de diverse afdelingen.
Eerst zijn we met een Excel bestand begonnen, maar de zoekfunctie is veel minder goed en het koppelen van een foto van het kunstwerk aan de beschrijving is niet makkelijk.
Vandaar dat we de vraag bij Ingressus hebben uitgezet die ons hier graag bij hielp.
De catalogus geeft een overzicht per kunstwerk en is goed doorzoekbaar.

Afb. 3: De catalogus na een zoekvraag

Nu is de kunstcommissie nog op zoek naar beschikbare tijd en /of vrijwilligers om de kunst in te gaan voeren.