Terugblik bezoek aan London Bookfair van 12 t/m 14 maart

Tijdens de London Bookfair heeft collega Wendy Boskamp de banden met uitgevers aangehaald en diverse seminars bezocht.

Zo heeft Wendy bijvoorbeeld nader kennisgemaakt met een voor de boekhandel nieuwe leverancier: Hachette UK. Het bedrijf is distributeur van diverse grotere uitgeverijen en geeft zelf uit onder tientallen imprints. Een overzicht van nieuw te verschijnen titels leverde direct enkele interessante titels op voor de klanten van de boekhandel.

Ook interessant was om te horen over de laatste trends. Er is wederom weinig verandering in het marktaandeel van e-books, maar de verkoop van non-fictie toont juist een flinke stijging. De (auto)biografieën zijn gegroeid tot de grootste categorie op het gebied van non-fictie, waar dat voorheen kookboeken was. Mensen willen een goed verhaal lezen, of het nu algemeen, medisch of historisch is. Het boek van Michelle Obama, maar ook de koffietafelboeken, zelfhulp, management en geschiedenis hebben het goed gedaan.
Verder was er veel aandacht voor het belang van metadata: het verrijken van bestaande data en het belang van goede ontsluiting werden onderstreept.  En natuurlijk houdt de Brexit de gemoederen bezig. De Publisher’s Association heeft een statement voor de boekenbranche gepubliceerd en diverse uitgevers nemen maatregelen om distributie en/of drukwerk op het vasteland te laten plaatsvinden.