Terugblik Frankfurter Buchmesse

Ook dit jaar hebben de collega’s Wendy en Peter namens de boekhandel een bezoek gebracht aan de Frankfurter Buchmesse die werd gehouden van 16 t/m 20 oktober. Deze beurs is hét moment binnen het boekenvak om uitgevers en leveranciers te ontmoeten en afspraken te maken. Ook zijn er tal van seminars en bijeenkomsten die je bijpraten over de ontwikkelingen.

Een van de grotere leveranciers van onze buitenlandse boeken, Bertrams, heeft haar website uitgebreid. Behalve de voorraad bij Bertrams zelf, zijn ook de voorraden van aangesloten uitgevers mét verwachte levertijd en kortingen doorzoekbaar en inzichtelijk geworden. Doordat niet eerst een prijs hoeft te worden opgevraagd, zal dit het bestelproces zeker versnellen. Vanuit Ingressus konden Wendy en Peter melden dat er afgelopen jaar ruim 4 miljoen nieuwe titels die leverbaar zijn bij Bertrams, aan de webshop van boekhandel Ingressus zijn toegevoegd.
Er zijn ook uitgevers die een moeilijke periode doormaken en Brexit is natuurlijk ook dit jaar weer onderwerp van gesprek. Vertraging door blokkades aan de grens en de vrees voor papiertekort in het Verenigd Koninkrijk biedt voor distributeurs op het vaste land ook weer kansen.
Het Centraal Boekhuis presenteerde in Frankfurt enkele vernieuwingen op het gebied van levering waar onze boekhandel profijt van zal hebben. Ook werd gesproken over de Thema-classificatie, een internationale standaard die uitgevers in staat stelt specifieker te classificeren dan met NUR of BISAC mogelijk is. Inmiddels is ruim 44% van de papieren boeken voorzien van deze classificatie. Onze boekhandel maakt voor buitenlandse boeken reeds sinds 2017 gebruik van Thema en is tevreden dat de Nederlandse boeken nu ook steeds beter worden ontsloten.
Tot slot werd bekend gemaakt dat op 22 november de Makersmonitor 2019 van KNV Boekwerk verschijnt in het Boekblad. Ingressus levert een bijdrage in de voorbewerking van de data van de Koninklijke Bibliotheek en het Centraal Boekhuis.