Van buitenaf toegang tot de informatiebronnen van de bibliotheek

Het afgelopen jaar hebben wij meerdere bibliotheken geholpen met het beschikbaar stellen van de digitale collectie van buitenaf daar waar eindgebruikers niet vanaf het netwerk van de eigen organisatie werken. Wij merken dat steeds meer organisaties afstappen van systemen als Citrix en op een andere manier vanuit huis inloggen. Hierbij kan het voorkomen dat eindgebruikers niet meer vanaf een vast IP-adres werken. Dit geeft problemen voor de bibliotheek omdat toegang tot de tijdschriften en databanken met uitgevers vaak geregeld is op basis van vaste IP-adressen.

Sinds X-ref versie 5.15 is het mogelijk om voor eindgebruikers de authenticatie zo in te richten dat AD FS of Azure AD (SAML) de vorm van authenticatie wordt. Het voordeel hiervan is dat de eindgebruiker met zijn of haar eigen organisatie e-mailadres vanaf ieder IP-adres kan inloggen. De bibliotheek is dus niet alleen meer vanaf het eigen netwerk toegankelijk.

In combinatie met Hidden Automatic Navigator (HAN) kan vervolgens geregeld worden dat de eindgebruikers ook direct toegang hebben tot alle digitale informatiebronnen van de bibliotheek. Men hoeft dus niet meer, zoals voorheen, óók nog apart in te loggen bij HAN voor toegang tot deze bronnen. Het voordeel hiervan is dat de bibliotheek geen losse HAN-accounts meer hoeft te beheren. En wanneer een eindgebruiker uit dienst treedt dan vervalt direct de toegang tot het bibliotheekportaal en de digitale informatiebronnen.

Speelt deze problematiek ook binnen uw organisatie of wilt u meer informatie over bovenstaande constructie, neem dan even contact op met de ServiceDesk.