Verslag MDB/Supportdag

Op donderdag 8 maart waren de klanten met ‘Mijn Digitale Bibliotheek’ en onze supportklanten uitgenodigd om de jaarlijkse MDB/supportdag bij te wonen. De dag stond dit jaar in het teken van attendering en de nieuwe app Vakliteratuur.

MDB-dag 2018

Tijdens zijn presentatie liet Ger de Bruyn zien hoe ons vak in de loop der jaren is veranderd. Hij maakte hierbij een vergelijking met de bankenwereld waarbij de medewerker vroeger achter een glazen balie aan het werk was. Als je nu een bank binnenstapt kom je terecht in een kleurrijke, klantvriendelijke omgeving waar de dienstverlening geheel digitaal is geworden. Toch blijft een persoonlijke dienstverlening, ook in ons vakgebied, van belang. En het blijkt ook dat persoonlijke aandacht enorm wordt gewaardeerd.
De ontwikkelingen binnen de ICT worden vaak als bedreiging gezien, maar bieden ook zeker kansen. Onze mobiele telefoon komt in ons leven steeds meer centraal te staan. Attenderen via een app, waarbij de eindgebruiker zelf de regie heeft, is een logische stap.

Rody Jordens demonstreerde de app en liet zien welke instellingen op de achtergrond kunnen worden gedaan om de presentatie aan de voorkant zo duidelijk mogelijk te laten zijn. Hier is een belangrijke taak voor de bibliothecaris weggelegd: hoe orden ik de vakgebieden, welke databases en catalogi wil ik beschikbaar stellen en hoe presenteer ik deze op een logische manier.

Tijdens de dag werd ook teruggekeken naar de activiteiten met X-ref, HAN en My-TOC in 2017.  En Rody blikte vooruit en toonde een lijst van te ontwikkelingen in 2018 voor X-ref.